fredag 3. april 2009

Destinasjonsportaler og reiselyst


Vi ønsker trafikk til vår region, og til våre reiselivsbedrifter. Et av de viktigste virkemidlene vi har til å treffe målgruppene er å være til stede på nettet. Derfor lager vi reiselivsportaler, nettsteder som innholder mye informasjon om overnatting, opplevelser, aktiviteter og muligheter for shopping. 

Vi beskriver, forklarer og forteller fakta. Vi er objektive, alle nevnt og ingen glemt. Bedrifter som betaler for seg kan oppnå bredere eksponering enn andre. 

Men - klarer vi å inspirere? Klarer vi å fortelle historier som beveger, som skaper eller forsterker reiselyst? Sitter nettgjesten igjen med en ny- eller gjenoppdaget forventning til den regionen vi representerer?

Ofte er svaret nei. Og det er vår skyld. Vi er så opptatt av teknikk, profilprogrammer og design at vi glemmer å hjelpe følelsene fram. Glemmer at alle frivillige reiser baseres på forventninger, de hviler på noen få, grunnleggende motiver. Glede. Samvær. Utfordringer. Kjærlighet. Tid. Oppdagelser.

Det er disse motivene vi skal svare på. Det er vanskelig, men ikke umulig.

Vi må leve med, involvere oss i kundens forventninger. Vi må ha samme mål, nemlig å skape gode opplevelser. Det nytter ikke å møte subjektive forventninger med objektiv distanse og kjølig balanse. Ikke hele tiden. Vi må ta noen sjanser, vise frem og fortelle om lokale fenomener, særtrekk og snurrigheter som skaper en reaksjon. Som vekker noen følelser.

Det kreves lagarbeid for å få til en slik tilnærming. Forretningsmodeller til destinasjonsportaler er ofte basert på en selger-kunde-relasjon mellom reiselivsbedrifter i området, og destinasjonsselskapet. Bedrifter kjøper eksponering, får sin tilmålte plass, og ferdig med det. Det blir ikke lagarbeid av slikt.

Tenk hvilke ressurser vi kollektivt går glipp av, når næringsaktørene ikke involveres i portalenes kundetilnærming! De kan jo noe om de besøkendes behov og ønsker. De treffer dem jo hver dag. De har historier, erfaringer og kan se mulighetene. 

En god, kundeorientert portal forutsetter et tett og forpliktende lagarbeid mellom reiselivsprodusentene og destinasjonsselskapene. Ikke bare på hvert årsmøte, men hele tiden. Vi er jo i samme båt.

Har noen gode eksempler på reiselivsportaler som evner å vekke følelser til live? Fortell, fortell.

1 kommentar:

  1. Spørsmålet om hva som er en god kundeorientert portal er jo heller ikke noe enkelt spørsmål.

    Se for eks. på Barbados som som vant "World's Leading Travel Destination award for 2008". http://www.totallybarbados.com. Denne synes for meg å være meget faktaorientert med lange tekster hvor bildene utgjør profileringen. Om den vekker følelser til live "Tja"?

    eTours (Svensk Forsknings institutts) "Customer perceived value of travel
    and tourism websites" peker på at vi surfer mindre tilfeldig enn før og at når vi først er inne på en webside så er de fleste klar til å kjøpe. Vi har altså kommet inn på siden etter et bevisste søk og valg.

    Det må derfor være balansert mellom profilering og det å kjapt kunne finne frem til produkter som kan kjøpes.

    Et sted å starte for å gjøre noe med følelsene er at destinasjonene i større grad kan bruker "profesjonelle turisters" egne historier. Turistportalen for Jersey lar "profesjonelle" reisende beskrive sine historier fra øya. http://www.jersey.com/english/discoverjersey/pages/default.aspx

    SvarSlett

Kommentarer ønskes!