onsdag 25. mars 2009

Wikitravel, copyright og copyleft



Fakta først: I 2003 fikk to amerikanere en idè om å lage et nettsted med oppdaterte reiseguider fra forskjellige land. Turister skulle selv delta i produksjonen av disse, og dermed bidra til at reiseguidene hele tiden var ajour med virkeligheten. De var sterkt inspirert av wikipedia, og navnet på nettstedet ble wikitravel. *)

Alt innhold på wikitravel baserer seg på en lisenstype kalt copyleft (jeg skjønte ikke humoren før jeg så markøren!). Denne lisenstypen er i realiteten lik Creative Commons-lisensen "Attribution - Share Alike (by-sa), som betyr at du har lov til å dele innholdet med andre, og du kan bearbeide stoffet som du vil. Det er to betingelser:
  1. Du skal navngi opphavspersonen på den måten opphavspersonen ønsker. 
  2. Hvis stoffet endres, utvides eller bearbeides, så skal det ferdige resultatet ha samme lisens.
Verre er det ikke. Normal høflighet, egentlig. Basert på denne lisensen har wikitravel vokst til å bli en av de aller beste reiselivswebbene som baserer seg på innhold fra deg og meg. 

For norske reiselivsportaler, databaseleverandører eller andre som arbeider med å spre tilbud innenfor reiselivet, bør det være et mål å få maksimal distribusjon av innholdet. Ved å knytte vårt eget innhold opp til en etablert og lett forståelig lisens, gjør vi det enklere for andre distributører å formidle vårt budskap.

Hvorfor ikke CC-lisensiere portalinnhold, på samme måte som wikitravel gjør? Finnes der noen gode argumenter for å ikke å gjøre det? 

Vel. Wikitravel har en fantastisk beskrivelse av konsekvensene ved å gi åndsverk en copyleft-lisens. Den må leveres i original tapning:

"Copyleft means that every single yahoo, nutcase, screwjob, charlatan, shyster, weirdo, freakazoid, mouthbreather, goofball, lamer, cheater and jerk will have the right to read, copy, print, save, download, read aloud, project, modify, email, distribute, sell, photocopy and correct your work however they want to".

Men litt må vi jo tåle, i den gode saks tjeneste.

*) I 2006 solgte gründerne hele stasen til Internet Brands Inc, et børsnotert selskap med en forretningsidè knyttet til å etablere og drifte brukerdrevne nettplasser. Internet Brands driver i dag 80 sosiale nettsteder, og hadde i januar i år 48 millioner unike brukere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer ønskes!