fredag 14. november 2008

Lisenstyper i Creative Commons

Det ligger bunkevis med gratis og fritt tilgjengelig bilde- og tekstmateriell for den som har et tema som skal illustreres eller beskrives. Mange ønsker å dele, å vise fram eller bidra til vår klodes felles kulturelle skattekiste. Destinasjonsselskaper og webutviklere står fritt til å benytte seg av innholdet i kista.

Men vi må kjenne spillereglene. Creative Commons har utviklet et brukervennlig lisenssystem. En symbolserie gjør det mulig for alle brukere å forstå utgivers intensjon og ønsker, og holde seg til det.

Prinsippene er i hovedsak enkle å forstå, selv om det ligger tung jus bak ikonene. Er du kun interessert i versjon light, så lær deg fire ikoner:

Dette ikonet betyr at bruker skal oppgi navn på rettighetshaver / utgiver. Alt CC-materiell har denne lisensbetingelsen. Det er rett og slett påbudt, i tillegg til at det er god folkeskikk.

Ikonet betyr "Ingen bearbeidelse". Bruker kan ikke endre innholdet, kun bruke det som det er.


Spredning tillates kun til ikke-kommersiell bruk. Altså skal ingen reklameplakater, bannerannonser eller lignende produkter produseres på bakgrunn av det aktuelle objektet. For reisemålwebber er dette en liten nøtt. En destinasjonsweb er ofte kun indirekte kommersiell. Ikke bruk CC-lisensiert materiell med dette ikonet hvis du er i tvil.

"Del på samme vilkår". Dette påbudet ligger også tett opp til normal folkeskikk. Når vi bruker et CC-lisensiert objekt, skal vi ikke endre den opprinnelige lisensiering.

Setter du sammen ulike kombinasjoner av disse rettighetsikonene,og tar høyde for at opphavsperson skal oppgis uansett, sitter du med 6 forskjellige grunnlisenser.

Se eksempel på dette bildet. Det er lastet opp i flickr.  Den som vil benytte dette bildet skal her oppgi navn, får ikke lov til å benytte bildet kommersielt, og skal dele bildet på samme vilkår som opprinnelig lagt ut. (Flickr benytter et litt annet ikon for navngivelse). Alt sammen fortalt gjennom tre små ikoner i høyre skjermfelt. 


Kolbjørnsvik, Arendal
Originally uploaded by Visit sørlandet


Jeg har hentet ikoner og kunnskap fra Creative Commons Norge sin hjemmeside, hvor Gisle Hanemyr er webmaster og reaktør. Her er mye å lese for den som er interessert i temaet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer ønskes!