torsdag 20. november 2008

En bildelagt verden


Du kjenner naturligvis Google Earth. Broren heter googlemaps, og denne tjenesten har snudd opp-ned på alt vi trodde vi kunne om kart, kjøpsbetingelser, lisenser og priser på karttjenester. Hvem som helst kan hente ut de kartutsnitt en kan ønske seg. Gratis. Det eneste en trenger er litt tid, og en smule tålmodighet.

Googlemaps henter med jevne mellomrom de beste fotografiene og videosnuttene fra et google-eiet sosialt nettsted med navn panoramio.com. Dette nettstedet ligger nær topp-1000-lista over populære nettsteder. Som ved de fleste tungt traffikerte webadresser forstår brukeren "hva" og "hvorfor" på noen få sekunder: Last opp dine bilder. Plasser dem på et kart. Utforsk verden. Ha det gøy. Og for de med litt mer kodekunnskap er det bare på hente ut det en måtte ønske seg til egen web-bruk.

Resultatet er fascinerende: nesten uansett hvor du zoomer deg inn på kartet vil du finne ett eller flere fotografier av stedet. En liten by som Risør har over 200 fotografier i panoramio. London har rundt 50 000 bilder.

Hva betyr så dette for oss som strever med å lage gode nettsteder for lokalt reiseliv? I hvertfall dette:
  • Vi må aldri glemme at vi leverer et svært beskjedent visuelt bidrag til en potensiell kunde som søker etter reisemål. Desto viktigere da at de bilder som faktisk leveres er egnet til å skape reiselyst hos den enkelte. Vi trenger profesjonelle fotografer, som kan håndverket, og som har evnen til å skape begeistring hos betrakteren.
  • På den andre siden trenger vi CC-lisensierte fotografier (klikk tag for mer info), slik at vi også kan bidra med innhold til - for eksempel - panoramio.com. Som markedførere av reisemål må vi kunne levere bilder som fokuserer på de attraksjoner og tilbud som vi mener er interessante for et marked.
Premissene for å arbeide med stedsmarkedsføring endrer seg fort, ja. Ingen tvil om det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer ønskes!