Jeg oppdaget det ved en tilfeldighet: Jeg hadde en gang bruk for et bilde av et furtent ansikt. Det fant jeg fort og greit på flickr. Bildets eier hadde velvillig utstyrt åndsverket med en Creative Commons-lisens. Med det var da, ikke nå. Historien er slik:
For snart to år siden skrev jeg et innlegg om brukergenerert innhold på Trip Advisor:
Heller fengsel enn dette motellet.
For å illustrere en frustrert og sint hotellkunde fant jeg et flickr-bilde av "Grumpy Jim". En Creative Commons lisens tillot meg å gjenbruke bildet, så fremt jeg pekte til rettighetshaver. Alt såre vel.
Ukjent med Creative Commons lisenser? Her er en rask intro.
Her om dagen satt jeg og bladde gjennom gamle blogginnlegg, og tilfeldigvis klikker jeg på bildet av kompis Jim. Og oppdager at lisensen er endret. Nå er det ordinær Copyright som gjelder. CC-lisensen er borte. En rask kikk på profilen til bildets eier viser at han er profesjonell foredragsholder, kursholder og fotograf. Han ønsker nå full kontroll på spredning av bildene sine.
Hva gjør man med slikt da?
Alle CC-bilder vi bruker på blogger og andre nettsider kan jo nårsomhelst endre rettighets-status. Ikke fordi folk er ute etter å lure oss, men fordi verden endrer seg. En amatør kan for eksempel gå proff. En bildeeier kan ha blitt lurt, og funnet sitt eget foto i en uønsket sammenheng. Det kan være så mye.
Derfor ville det vært nyttig å vite når et bilde endrer status. I flickr kunne dette for eksempel enkelt vært gjort ved at det kom opp en dato i rettighetsfeltet.
Ufarlig flisespikkeri? Tja. En tidligere kollega fant for en tid tilbake et CC-lisensiert bilde på flickr, som ble brukt på en nettside. Flere måneder etterpå kom det en faktura for bruk. Bildet hadde da endret lisens. Uten dokumentasjon var det vanskelig å argumentere med rettighetshaver.
Derfor tar jeg ofte en liten forholdsregel når jeg benytter et CC-lisensiert bilde: Jeg takker for lånet. Skriftlig. I kommentar-felt, eller i en flickr-epost. Så har jeg noe "håndfast" dersom det i ettertid skulle dukke opp spørsmål om bruk.
En kan naturligvis også ta en skjermdump av den aktuelle siden. En bilde-eier kan jo også slette kommentarer. Men inntil videre holder jeg på at 99,9 % av flickr-samfunnet etterlever nettstedets første bud:
Be nice.
Viktig påminnelse du kommer med her Eirik, pass på å dokumenter hva rettigheten på bildet er når du tar det i bruk. Med dynamiske koblinger på nett og mulighet til å endre for rettighetshaver er det lett å bli "lurt".
SvarSlettEt minefelt.... Og jeg snakker av erfaring :). Som Flickr-bruker må man være oppmerksomme på at bilder man legger ut kan og vil bli brukt. Så nyttig tommelfingerregel: ikke legg ut bilder på Flickr som du absolutt ikke ønsker at andre skal bruke :)
SvarSlettTakk for tips Eirik, dette hadde jeg ikke tenkt på..
SvarSlett