fredag 31. oktober 2008

Reiseliv, innovasjon og offentlig medvirkning

Ny rapport om norsk reiselivs- og opplevelsesnæring er ikke hverdagskost. Ekstra stas er det naturligvis for oss sørlendinger når Agder benyttes som case i analysen.

Det er HSH som er bestilleren, og utøverne er inFuture og ECON.

Medier velger sine overskrifter. Rankinglister er spennende, og lett å prate om. Dagsrevyen melder at "vi er en middelmådig reiselivsnasjon, og selv naturen er kjedelig, i følge rapporten". Forskeren følger kraftfullt opp med at "nei, vi er ikke noe mer enn middelmådige, og vi ligger bak samtlige av de nordiske landene".

Se innslaget på Dagsrevyen 28.10 her

NHO Reiseliv ser seg - naturlig nok - nødt til å kommentere innslaget, og påpeker faktiske feil eller unøyaktigheter i rapporten, med utgangspunkt i kildematerialet.

Les direktør Jostein Hansens kommentarer her.

Jeg har en mistanke om at det ikke var dette HSH hadde tenkt skulle være hovedfokus på det arbeidet de hadde bestilt. De har nemlig et helt annet fokus:

Les pressemeldingen her.

Så til min lille tankestrek: Norges påståtte middelmådighet er ikke slett ikke et viktig poeng i rapporten. Det er såvidt det er nevnt et par steder. Det er ikke så rart, for det er jo ikke det HSH-rapporten handler om i det hele tatt.  Den dreier seg om reiselivsutvikling, opplevelsesindustri, innovasjon og offentlig medvirkning. 

Derimot handler "The Travel and Tourism Competitiveness Report 2008" utgitt av World Economic Forum veldig mye om rangeringer og nasjoners konkurranseevne. Og det er herfra inFuture og ECON henter noen få tall. Denne rapporten er forøvrig usedvanlig lett tilgjengelig i web-format:


Så det er egentlig WEF sine tall og metoder som bør debatteres. Og derfra kan jeg hente følgende gladmelding:

Norge er på 1. plass når det gjelder turisters tilgang til gode sanitæranlegg! Og vi er på første plass når det gjelder tilgang til rent drikkevann!

Hvor er Dagsrevyen?



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer ønskes!