tirsdag 23. september 2008

Bildebruk og kopirettigheter - Creative Commons

CC Creative Commons NorgeJobber du med med stedsbasert informasjon og markedsføring? Da har du mer enn èn gang stått fast fordi du mangler gode bilder. Her er et par tips til hvordan du kan skaffe deg motiver med tilstrekkelig kvalitet - uten at det koster skjorta av deg.

Nettet er en nesten utømmelig kilde for å hente bilder. Og det er mange oppegående fotografer som er villige til å låne deg en kopi av sine motiver, på visse betingelser. Creative Commons har utviklet et juridisk verktøy som kan brukes både av eier og bruker av kreative arbeider. I Norge har Universitetet i Oslo hatt ansvaret for tilpasse lisenssystemet til norske forhold.

Kort fortalt: De lisensene som er utviklet gjør det mulig for oss brukere å forholde oss korrekt til åndsverkloven, og samtidig få dekket våre behov for bilder til egen web. Store innholdsnettsteder som flickr.com og wikipedia.com er fulle av materiell du på nærmere definerte betingelser kan benytte deg av. Det er laget et standard sett med symboler som raskt gir deg innblikk i hvilke begrensninger og muligheter som hefter ved det enkelte bilde.

Det er høy kvalitet på mye av det som er lagt ut som CC-basert materiell. Og det tar under 5 minutter å sjekke ut flere nettsteder. Creative Commons har for eksempel en søkemotor som fanger opp flere nettsteder samtidig.

Ett spørsmål som dukker opp i et CC-søk, er knyttet til begrepet kommersialitet. Når er et nettsted kommersielt? For regionale og lokale nettsteder knyttet til turisme er dette slett ikke helt enkelt å svare på. Spørsmålet er sendt til Creative Commons Norge.

Bildet i teksten er hentet fra Creative Commons Norge sitt nettsted, og er en del av et slideshow (Målgruppe barn...) som forklarer hva det hele dreier seg om.

1 kommentar:

  1. Bruker en bilde til markedsføring så bruker en bildet i kommersiell sammenheng. Ikke så mye å lure på altså.

    Bruker du bilde på din egen private blogg ( ikke jobb blogg ) så er det ikke kommersiell bruk.

    SvarSlett

Kommentarer ønskes!