fredag 24. oktober 2008

Everywhere, skapt av brukere

Sosiale nettsteder baseres på at brukere i en eller annen form leverer innhold i form av bilder, tekst og lenker. Hvis innholdet er interessant, meningsfylt og spennende, vil brukere besøke nettstedet igjen og igjen. 

Og det er mange som skriver godt der ute. Flinke til å ta bilder er de også. Hybridselskapet 8020Media har funnet en frisk forretningsidè basert på brukergenert innhold: De lager magasin ut av det.

Reisemagasinet "Everywhere" et tidsskrift som henter de beste historiene, bildene og beskrivelsene fra sitt eget sosiale nettsted - som handler om reiser og turisme - og trykker det på glanset papir. "Everywhere" er derfor både et nettsted og et magasin. Slik virker det:

  • Turister reiser rundt, opplever og fotograferer.
  • De beste fotografiene samles, artikler skrives
  • Historier og fotografier lastes opp på everywheremag.com
  • Community-deltakere stemmer frem de beste artiklene og bildene
  • Profesjonelle redaktører evaluerer og prioriterer materialet
  • Publisering. Skribenter og fotografer får betalt, og mottar gratis abbonnement
Skribent beholder lisensrettigheten til eget materiell. Han eller hun garanterer samtidig at det er originalt stoff som er levert. Det er mange som ønsker å bidra, nærmere 2000 skribenter ligger inne.

I parantes bemerket: Som på de fleste andre internasjonale (amerikanske) nettsteder med tema reiseliv er Norge så langt relativt beskjedent representert. Oslo får sine hovedattaksjoner på kart, Bergen likeså. Ellers er det Bud og Lista fyr som ligger inne, samt Nærøyfjord. Hvorvidt disse noen gang har nådd print, vet jeg ikke. Parantes slutt.

Jeg tror denne metoden for å redaksjonelt bearbeide brukergenerert materiell kommer til å bli mer og mer utbredt, enten det er til print, web eller andre medier. Det er minst to grunner til dette. For det første får en inn en kvalitetssikring på materialet. Feil kan lukes ut, språk vaskes. For det andre heves statusen til de som velger å bruke tid på å skrive, fotografere og filme. 

Spennende er det i alle fall. Noen som fikk en god idè til en artikkel om Norge?

Foto: www.everywheremag.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer ønskes!