mandag 10. november 2008

Lytt til reisebloggerne


tunnel portal, E18
Originally uploaded by ztephen

Alle eksperter på markedsføring forteller oss det samme; gode strategiske beslutninger tar utgangspunkt i markedsinformasjon. Statistikk, egne undersøkelser og kjøpte data kan hjelpe oss til å drive et bedre reiseliv.
De siste årene har en ny type markedsinformasjon blitt lett tilgjengelig, i form av reisebloggernes skriverier. Mange av dem skriver godt. Derfor leses de av mange. De sitter på hoteller, på pizzarestauranter eller internettkafèer, og skriver det de opplever på sine reiser.
Ta en titt på Travelpod. Samlingsted for reiseblogger fra hele verden. 30 - 40 000 innlegg hver uke, og omtrent hvert eneste land på kloden er representert. Ca 5000 blogginlegg bare om Norge.
Hils på Cobra 1899, eller Paul som han vel heter. Canadier med mål om å besøke alle verdens land før han sier takk for seg. Han har postet nærmere 2500 bilder på Travelpod, og skrevet over 250 innlegg på 5 forskjellige reiseblogger.
Fra 9. august til 8. oktober i år reiste Cobra1899 rundt i Europa på motorsykkel. Han var innom Norge fra 22. til 24 august.
Reiseruten gikk gjennom Østfold, innom Oslo for en natt, og derfra sørover til Kristiansand langs E18, hvor han igjen overnattet. Derfra til Danmark.
Hva er hans opplevelser av Norge? Hvilke inntrykk sitter han igjen med, hva skriver han om?
Etter en god reiseopplevelse gjennom Østfold, blir Oslo en nedtur for vår bloggende venn. Det er klin umulig å finne veien dit han skal. Gravearbeider, anleggstrafikk, enveiskjøringer og hull i bakken ødelegger moroa. Han kjører bokstavelig talt oppi et hull, og ødelegger ryggen. Hotellet han hadde tenkt å legge seg inn på er så dyrt at han må lete etter billigere alternativer. Han besøker Norsk Folkemuseum, og liker seg der. Tar mange bilder.
Så bærer det i vei nedover sørlandske hovedvei. Overskriften på innlegget sier det meste om hvordan han opplever denne strekningen: "Tuneller, tuneller... og flere tuneller!"
Jeg har kjørt dette strekket hele mitt liv. Det har aldri slått meg at det er så mange tuneller her? Og at utbyggingen av E18 tar moroa ut av motorsyklingen, fordi alle svinger rettes ut? Ikke tenkt tanken, engang. Men så ser ikke Paul og jeg Norge med de samme brillene. Han vil ha opplevelser og inntrykk. Han vil ha svinger og utsyn, jeg vil ha rette strekk og et effektivt veinett. Han vil være underveis. Jeg vil komme fram.
Paul er ingen ensom bloggersvale. De er mange. Og de gir oss som jobber med reiselivsutvikling fantastisk verdifull informasjon om vårt produkt. Markedsinformasjon. Gratis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer ønskes!