torsdag 23. februar 2012

Flickr, bruksrettigheter og Creative Commons

Flickr skal pusses opp. Sikkert på tide, mer aggressive konkurrenter innenfor bildedelingsegmentet begynner å bli veldig gode. Som for eksempel 500px.com, en visuell drøm. Men flickr er fremdeles referansen, stedet vi oppsøker når vi er på leit etter akkurat dèt motivet, som vi bare ha, akkurat nå.

La oss si du finner bildet du trenger på flickr. Det står noen sirkler nede i hjørnet på bildesiden, som forteller hva slags delingslisens fotografen har lagt til. Spørsmålet er: På hvilken måte skal du kreditere rettighetshaver? Du vil jo være på den sikre siden, og ikke risikere vonde ord og mere til, hvis du skulle bomme på navn og lenking.

Og nesten like surt: Hva hvis fotografen ombestemmer seg, og setter bremsene på, etter at du har brukt bildet?

Dette har skjedd for meg, Les historien om Grumpy Jim her

Her er hjelp å få. Jeg har kommet over http://www.imagecodr.org/. Noen kodesnekkere har laget en nyttig funksjonalitet for oss som plukker bilder:

1) Finn et bilde på flickr, som har en Creative Commons-lisens
2) Kopier adressen, og lim inn i ImageCodr
3) Kopier koden, og lim den inn der du vil ha bildet

That`s it. Under bildet ligger det nå et Creative Commons symbol, med riktige lenker. Og det er mer: Hvis du velger deg et bilde på flickr som ikke har en Creative Commons- lisens, så får du heller ingen kode.


"Ooops! The gremlins are here again." sier skjermen forskrekket hvis du prøver deg. Jo takk. Sorry.

Altså: Hvis bildet ikke har en CC-lisens, får du ikke lov å bruke det til å lage kode i imagecodr. Og kan du bruke det, så har fotografen altså en gang lagt ut en brukslisens. Smart. Om det holder i retten vet jeg ikke, men skulle en av oss havne i diskusjon om bruksrett med en rettighetshaver, så har vi jo et svært godt argument i bakhånd.

Bildet viser hvordan lisensen ser ut, og hvilke lenker som er aktivert. Symbolet er standard Creative Commons, det samme er forkortelsene. Så det er èn ting du ikke slipper unna: Du må lære deg hva de ulike lisensene faktisk betyr!

Her er lenke til det norske nettstedet for Creative Commons.

Det er sannsynligvis flere nettsteder eller apper med samme funksjonalitet som www.imagecodr.org, kanskje også bedre. Kjenner du til noen, del gjerne med oss andre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer ønskes!