tirsdag 21. oktober 2008

flickr Hive Mind


Tvedestrand, the book town of southern Norway
Originally uploaded by Visit sørlandet

Med millioner av bilder noen tastetrykk unna, er det viktig å finne en effektiv og rasjonell måte å søke, sortere og prioritere på. flickr tilbyr en ganske ålreit søkemodell, men det finnes andre som også er flinke til å sortere bunken for deg. Dyktige folk der ute snekrer og flikker (!) på åpne koder, og leverer grensesnitt for søk til deg og meg.

En av gutta i klassen er Nathan Siemers. Han driver på med mye rart, og samler det meste på sin fiveprime.org. Så vidt jeg vet er han hverken spesielt berømt eller rik, men hans flickr søkemotor - basert på flickr API - er besnærende enkel og effektiv.

Mens en i flickr må nøye seg med å se et begrenset antall bilder på hver side, tilbyr flickr Hive Mind brukeren å hente opp til 500 bilder av gangen (eller færre, naturligvis). Søkekriteriene er de samme som i orginalen; en kan gå inn etter dato, brukernavn, tekst, grupper, eller emneord. Velger en det siste, kan en også på en svært enkel måte velge hvilken rettighetslisens en er ute etter, for eksempel fri bruk - ikke kommersiell.

Siemers tilbyr noen ekstra søkefunksjoner som forenkler et søk betraktelig. Når en søker på et emneord, og får treff, dukker også alle andre søkeord som er assosiert med de bildene som kommer opp. Nyttig, fordi brukere assosierer forskjellig når emneord legges på bildene.

En annen lur funksjon: Når en søker, får en også fram hvilke emneord som er gruppert i ulike kombinasjoner på de bildene som kommer frem. Dette letter også videre søk.

Oppsummert: Færre klikk, effektive resultater.

Det er sikkert hundrevis av ulike varianter av Hive Mind. Jeg liker altså denne.

Men - nok prat. På tide å teste ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer ønskes!