mandag 20. oktober 2008

Wikimedia Commons

Hørt om Wikimedia Foundation? En relativt ny ideell stiftelse, med hovedsete i Florida. Sue Gardner er daglig leder / forretningsfører. Hun var tidligere ansvarlig for nettstedet til Canadian Broadcasting Company.

Arbeidet til denne stiftelsen forandrer vår måte å tenke på. Forandrer hvordan vi ser på, finner og deler kunnskap. Til tross for sin beskjedne størrelse, målt i antall ansatte (det er ikke mer enn 10 - 12 personer ansatt i Wikimedia-systemet. Det fleste er teknikere som arbeider mer servere og lignende). Wikimedia administrerer en gigantisk dugnad. Tusenvis av engasjerte og frivillige "medarbeidere" laster opp informasjon til de ulike wiki-prosjektene.

Stiftelsens formålsparagraf åpner slik:


Stiftelsens generelle formål og målsettinger skal være det følgende:
Wikimediastiftelsen er dedikert til utviklingen og vedlikehold av fritt og åpent nettilgjengelige leksika, sitatsamlinger, lærebøker og andre samlinger av dokumenter, informasjon og andre informasjonelle databaser på alle verdens språk som vil bli distribuert omkostningsfritt til publikum gjennom en fri dokumentasjonslisens......

Dedikert til å utvikle fri, gratis og tilgjengelig informasjon. Wikipedia markerte starten, men mange andre tilsvarende prosjekter er etterhvert samlet under samme ideelle paraply, for eksempel:

  • Wiktionary. Ordbok, med definisjoner, skrivemåter og forklaringer.
  • Wikibooks. Fagbøker med forskjellige temaer. Norsk versjon heter wikibøker.
  • Wikisource. Et bibliotek med kildetekster til fri bruk.
  • Wikinews. Fritt tilgjengelig nyhetstjeneste.
  • Wikispecies. Som de selv sier: "A free directory of life!"
  • Wikimedia Commons. En sentral database for å gjøre bilder, filmer og musikk tilgjengelig for alle wiki-prosjektene.
Wikimedia fungerer på samme måte som de andre wiki-prosjektene. Frivillige bruker laster opp og vedlikeholder databasen. For å unngå at brukere laster opp lisensiert materiell, hvor bruken ikke er godkjent av rettighetshaver, krever Commons at opplaster er registrert. Det er strengere kriterier for opplasting i Commons enn i de andre wikiene.

For oss brukere betyr dette at vi har en skattekiste liggende rett foran nesen. Bilder, tekster, videoer og artikler som dekker nesten ethvert behov.

Vi kan - eller skal jeg si bør - også bidra til å fylle Commons med innhold. Ved å bidra er vi med på å øke andres kunnskap om det vi er opptatt av.

Så er vi med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer ønskes!