tirsdag 25. november 2008

Sørlandet, mer enn en merkevare?


Tyholmen and Pollen, Arendal
Originally uploaded by Visit sørlandet

Her på sørlandet sliter vi av og til med å definere oss selv. Vi bruker mye energi på å drøfte - sånn oss i mellom - hvor sørlandet er. Hvor begynner det, hvor slutter det, og hvor langt nordover i hei- og fjellandskapet strekker regionen seg? Vi har riktignok besluttet at sørlandet er lik agderfylkene, men likevel kommer det med jevne mellomrom noen som inviterer til omkamp om vedtatt "merkevare". Jeg traff faktisk på et par stykker i dag.

Vi lurer også på hva sørlandet er. Hvilke verdier og unike egenskaper definerer oss som folk? Hva forbinder potensielle turister med sørlandet, og hva kan vi love av gode opplevelser til dem som kommer hit?

Heldigvis er ikke dette noe stort problem for norske feriegjester. De har en forbausende god forståelse av hvor sørlandet befinner seg. De forteller oss gjerne om hvilke assosiasjoner sørlandet fremkaller, når vi en sjelden gang spør dem. At de svarene vi får ikke nødvendigvis er tilpasset kommune- og fylkesgrenser, lar jeg ligge i denne omgang. Jeg har nemlig gjort en oppdagelse:

Sørlandet finnes! Ikke bare som en mental forestilling hos oss nordmenn. Ikke bare som et teoretisk verktøy for utvikle felles identitet for agderfolket.

Verdens kanskje tyngste leksikalske autoritet anerkjenner sørlandet som et geografisk avgrenset område på verdenskartet!

"Sørlandet. Main geographic region, southern Norway. Its base runs along the southern coast of the country, and it extends inland to the Bykle Hills. Like most of Norway, Sørlandet has a strip of lowland along its coast that quickly rises into interior mountains and plateaus. These highlands are cut by deep valleys and rivers, the most important being the Setes valley containing the Otra River, which bisects the region from north to south...."

Takk, Encyclopedia Britannica Online. Vi er med. Fra Bykle Hills og Setes Valley, til the southern coast. Les selv:

Sørlandet. (2008). In Encyclopædia Britannica. Retrieved November 24, 2008, from Encyclopædia Britannica Online: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/554931/Sorlandet

Tips: Du har omtrent 10 - 15 sekunder på deg, hvis du vil lese artikkelen uregistert. Klikk bort sladden for å få mer tid.

Et lite skår i gleden er at internasjonale turister foreløpig vegrer seg litt for å adoptere EB`s geografiske forståelse. På de store sosiale nettstedene som flickr og tripadvisor er sørlandet fremdeles kun en fullrigger.

Men bare vent.

3 kommentarer:

  1. Og etter dette skriver du ALLTID Sørlanet med stor "S" regner jeg med????

    SvarSlett
  2. Hehhe... jeg lover. jeg skal til og med ta med d`en.

    SvarSlett
  3. Som det svenske begrepet Smorgaasbord må vi introdusere begrepet SKJAERGARD til det internasjonale markedet. Det blir ikke lett - men om noen 10talls år skal vi ha fått det inn i ordbøkene.
    Tenk å kunne eie et helt ord i verden som er merkevare for Sørlandet i tillegg. Smak på det - skaergaard. Spennende ikke sant ?

    SvarSlett

Kommentarer ønskes!