![]() |
"Konseptet Grønne konferanser har hele tiden vært et forsøk på å komme fremtidens kunder i møte." - Erik Riis Jacobsen, Thon Hotel Arendal |
Litt bakgrunn: Her i Agderfylkene finnes det en bedriftsklynge som kaller seg Klimapartnere. De har et jordnært forhold til klima- og miljøarbeid, og samarbeider om praktiske tiltak, samtidig som de gjør hverandre gode på feltet. Dette fellesskapet har avlet fram flere gode prosjekter. Et av disse heter altså Grønne konferanser. Og det dreier seg egentlig om akkurat dèt: Hvordan kan et hotell selge, gjennomføre og tjene penger på et konferanseprodukt som har maksimal fokus på å redusere negative miljøkonsekvenser?
Thon Hotel Arendal har tatt utfordringen på alvor. Og de tror - nei, de vet - at de vil tjene penger på sikt. At miljøfokus er en god investering. Og ikke nok med det, de deler villig av sin kunnskap på området. Trygg på egen kunnskap, ivrig etter å lære mer.
Kan en konferanse både være grønn og markedsorientert? Kan en tilbyder både ta hensyn til kundens ønsker, og samtidig overholde selvpålagte forpliktelser knyttet til miljø og klima? Ja, sier Thon Hotel, og forklarer:
Helt fra den første kundedialogen blir temaet miljøhensyn tatt opp. Og alle ledd i det ferdige konferanseproduktet blir involvert i prosessen. Fra gjesten reiser hjemmefra, og til han / hun er hjemme igjen. Hva med for eksempel offentlig transport, i stedet for privabil? Felles buss fra flyplassen, i stedet for henting / taxi? Mat og drikke? Møterom og rekvisita? Denne felles bevisstheten om miljøkonsekvenser av ulike produktvalg er selve bærebjelken i Grønne Konferanser.
En konferanse har ofte flere underleverandører, enten det nå er utenomfaglige aktiviteter, ekstern bespisning eller helt andre ting. Grønne konferanser setter krav til at leverandører skal være miljøsertifisert. Dette skaper naturligvis positive ringvirkninger, fordi det motiverer andre aktører til å jobbe med miljøtiltak.
Tilbake til pengene. Det er minst to grunner til at Thon Hotel Arendal - og flere hoteller i kjeden - sier dette er god forretningsstrategi. Før det første sparer de utgifter på å gjennomføre tiltak, for eksempel knyttet til forbruk av strøm. For det andre vet de at framtidens konferansekunde kommer til å ha miljø og bærekraft som et av de viktigste kriterier ved valg av leverandør. Flere har det allerede i dag. De bedrifter som utvikler kompetanse og pakker bærekraftige tilbud, vil rett og slett ha et konkurransefortrinn.
Derfor. Klikk og les. Det er flott at Klimapartnere ser verdien i å dele.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Kommentarer ønskes!