onsdag 19. februar 2014

Om å designe opplevelser

Gøril Helene Christoffersen har skrevet en masteroppgave ved Universitetet i Nordland, levert desember 2013. Den har tittelen "Opplevelsesdesign og verdiskaping - Med fokus på kundens perspektiv". Forskningsprogrammet "Opplevelser i Nord" har bidratt med en skjerv. Flott, og sikkert motiverende.

Hør: Dette er viktige saker. Når de som har greie på det snakker om framtiden til norsk reiseliv, så er det opplevelser de løfter opp & fram. Innhold. Det som blir til gode historier når våre gjester er hjemme i sofakroken igjen.

Og det mangler egentlig ikke på kommersielle opplevelser her i landet. Kvaliteten varierer fra det ekstatisk spennende, via det lett forglemmelige, og i noen tilfeller på grensen til det irriterende. Ofte er kvaliteten litt tilfeldig, skal vi si det slik?

Utfordringen for alle som skal utvikle opplevelser - eller designe, for å følge forfatterens språkdrakt - er å sette sammen en helhetlig serie med hendelser som henger sammen i alle ledd, og som har en dramaturgi tilpasset den målgruppen en skal betjene. Og det er lettere sagt enn gjort.

Noen få ord om innholdet: Denne masteroppgaven er en fagbukett av spennende teorifragmenter, systematiske samtaler med folk som har noe å melde, uvante innfallsvinkler og tankevekkende konklusjoner (Du finner naturligvis noen avsnitt her og der som kun en sensor kan bli glad i - og sånn skal det være). Det er inspirerende å lese et dokument om turisme og opplevelser som henter viktige deler  av vokabularet og tankegodset utenfor den vante "la-oss-snakke-reiseliv"-boksen.

Jeg liker spesielt godt begrepsparet "verdidriver" vs. "verditapper", som beskriver gode og mindre gode elementer i en helhetlig opplevelse. Storveis! Ta hvilken turistopplevelse du vil, og du vil se at den inneholder en mix av det ene og/eller det andre.

Driverne er essensen. Grunnen som opplevelsen er bygget på. Mat. Natur. Historier. Musikk. Skuespill. Fart. Lys. Farger. Mennesker.  Tapperne er de elementene som ødelegger, hvis du ikke eliminerer dem. Støy.Venting. Kulde. Sult. Tretthet. Mangel på toaletter. Redsel. Kjedsomhet. Ubekvemme stoler. Skitt og møkk. Vond lukt.

For å eliminere tapperne må man nødvendigvis vite hva de er. Og for å få kunnskap om dette må man snakke med kundene. Det er egentlig kun dem som vet. I dette masterprosjektet har flere intervjuobjekter bidratt.

Intervjuobjektene på kundesiden er alle doktorgradsstudenter, forskere i noenlunde det samme feltet som masteroppgaven handler om, hvis jeg forstår det rett. Altså kunder med skyhøy kompetanse. Kanskje ikke så rart at intervjuer og informant snakker godt sammen, og at teori og empiri henger på greip. Dette gjør at vi på utsiden må være litt obs når vi leser.

På den ene siden aner man en akademisk distanse i forhold til opplevelsene de har vært med på. Når for eksempel en av informantene avslører middelalder i en steinaldersetting, så blir dette et hovedpoeng. Når en annen ikke blir geleidet ned i baren etter middag og show, så går han like gjerne å legger seg.

På den andre siden betyr den ekstraordinære faglige nivået til kundeutvalget at de er svært flinke til å formidle det de opplever. Og akkurat det er jo et hovedpoeng, når en har satt seg som mål å forstå mer om hva som skaper verdifulle opplevelser.

Her er mye å dvele ved. Les selv. Her er rapporten.

Kun interessert i høydepunktene? Klikk på denne lenka

Tre bedrifter har bidratt til at vi kan lære litt mer om å designe opplevelser. Spennende produkter.


Gøril Helene Christoffersen (2013): Opplevelsesdesign og verdiskaping. Med fokus på kundens perspektiv. Universitetet i Nordland / Handelshøgskolen i Bodø

1 kommentar:

  1. I Finnmark er det utviklet en database som presenterer opplevelser og severdigheter i hele fylket. Databasen har omkring 420 artikler som gir ganske detajert informasjon om severdigheter og opplevelser. Utkantstrøkene i fylket få like stor oppmerksomhet som "high lights". Prosjektet har fått stor oppmerksomhet og nettsidene har mellom 1000 og 1200 besøk daglig. Prosjektet har også store informasjonstavler ved innfartsårene til fylket. Det er ikke foretatt målinger på besøket ved disse tavlene, men de ble omprofilert i 2017 og da steg besøket på nettsidene med ca 200 pr dag. Prosjektet finner du på www.travel-finnmark.no Prosjektet et privat foretak.

    SvarSlett

Kommentarer ønskes!