fredag 27. februar 2009

Store Norske Leksikon på nett


Tidene forandrer seg. Norges andre bibel, Store Norske Leksikon, er nå ute på nett. Alt innhold er gratis. Inntjening er basert på annonser. Smått fantastisk, mener nå jeg. Det er ikke så lenge siden det å anskaffe et leksikon var en investering på linje med å kjøpe ny komfyr.

Det er to fenomener på dette nettstedet som er relevante for markedsføring i reiselivet. Det ene har å gjøre med kunnskapsproduksjon, det andre dreier rundt lisensbruk og rettigheter.

Wikipedia og andre brukergenererte medier har snudd våre forestillinger om hvem som er kvalifisert til å produsere og formidle kunnskap fullstendig på hodet. Nå kan alle som vil - og har interesse av det - få distribuert den kunnskap en måtte sitte inne med. Noen få tastetrykk er nok.  Kvalitetsikring overlates til noen andre. Enten retter noen på det du har skrevet, eller så blir det stående som sant. 

Modellen til Store Norske forsøker å kombinere det beste fra to verdener: Det fagtunge redaksjonsmiljø kombinert med kunnskapsrike amatører og ildsjeler. Kvalitetssikret, betalt frivillighet, på en måte. Detaljene kan du lese om på nettsiden.  For oss i reiselivsnæringen bør det være inspirerende å snuse nærmere på en tilpasset modell.

Mye av informasjonen som ligger på Store Norske har en fri lisens. Lisenssystemet som benyttes tilsvarer de ulike Creative Commons - lisensene. Dette gir oss som jobber med reiselivsportaler muligheter til å hente informasjon fra en nesten uttømmelig kilde, og samtidig ha rettigheter til å videreformidle og tilpasse det samme materialet. 

Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på denne formen for lisensiering av åndsverk. Både utgiver og bruker ønsker klare regler. 

I reiselivet må vi komme i gang med å bruke tilsvarende lisenssystem på det vi skriver og fotograferer. Spesialiserte søkemotorer henter i dag ut CC-basert informasjon til bruk i reiseguider.  Dette kommer garantert til å bre om seg.





Forøvrig litt artig at artikkelen om Wikipedia på Store Norske Leksikon i dag kommer opp som nummer to på "mest-lest"-lista.


1 kommentar:

  1. Spennende - blir det et tema på NHO Destinasjonsforum?

    PS! Husker da studievenninnen jeg delte hybel med i Alta ble "lurt" til å kjøpe leksikon... Leksikonselgerne gikk dør-til-dør i studentbygget. Stakkars jenta endte vel nesten opp på tvangsavbetalingsordning etter hvert som studieåret forløp. Det kostet jo omtrent et halvt studielån med de kolossene der. I tillegg skulle vi jo lissom frakte dem med oss hjem etter endt studietid - noe som ikke akkurat er billig streknignen Alta - Oslo. he-he....

    SvarSlett

Kommentarer ønskes!